Cum sa ne monetizam site-ul

Postat de Florin in Marketing. Nici un comentariu »

Desi sunt foarte multi webmasteri care ofera informatiile de pe site-urile lor pe gratis, aproape intotdeauna vine un moment in care pur si simplu nu mai este rentabil din punct de vedere al costurilor mentinerea gratuita a site-ului respectiv.

Mai jos sunt descrise principalele metode de monetizare pe Internet:

Produse de vanzare:

1. Produse electronice: acestea sunt unele dintre cele mai bune produse comerciale, in special din cauza costurilor de reproducere si distributie. Produsele digitale variaza foarte mult, de la software si template-uri pentru website-uri pana la fotografii digitale si muzica.

Costurile de producere pot fi amortizate foarte usor, avand in vedere ca pentru reproducere si distributie sunt extrem de mici: in momentul de fata transferul electronic a 20 de melodii (echivalentul unui album de muzica) costa mult mai putin decat un CD.

2. Produse tangibile: magazinele online care ofera spre vanzare produse tangibile au doua mari avantaje fata de un magazin traditional – nu platesc pentru spatiul de prezentare si au o clientela mult mai mare (toti cautatorii de pe Internet).

Programe afiliere:

1. CPA – Cost Per Action: vei fi platit de fiecare data cand un vizitator care ajunge de pe site-ul tau pe cel al advertiser-ului completeaza o actiune predefinita (o vanzare sau inscrierea pe o lista).

2. CPM – Cost Per Thousand Impressions (M este 1000 in Latina): esti platit pentru fiecare 1000 de vizitatori care vad pagina pe care se afla un banner al advertiser-ului. Functioneaza cel mai bine pentru site-uri cu subiect general si foarte multi vizitatori.

3. CPC – Cost Per Click: plata se face pentru oricare vizitator trimis pe site-ul advertiser-ului de pe site-ul tau prin intermediul unui banner sau unui link. Aceasta metoda functioneaza cel mai bine pe un site cu un subiect bine definit.

Vanzarea de continut: aceasta metoda este folosita de site-urile foarte mari gen Salon.com, care si-au format o baza mare de cititori de-a lungul timpului, cititori care sunt dispusi sa plateasca pentru accesul la articolele de pe site.

Vanzarea de reclame: acestea de obicei sunt platite cu o suma fixa (deci nu intra in categoria CPC) pe o anumita perioada de timp. Cum poti vinde reclame pe site-ul tau:

1. Prin retele de vanzare a reclamelor sau a link-urilor, gen Text-link-ads.com sau Adbrite.com. Beneficiul acestei metode este gasirea clientilor chiar si pentru site-uri cu putini vizitatori, vizibilitatea in aceste retele fiind destul de buna.

2. Vanzarea pe cont propriu a reclamelor: cand ai un site destul de cunoscut vor fi cereri de schimburi de link-uri, iar unele dintre ele sunt din partea unor posibili cumparatori. Cele mai bune locuri pentru vanzarea reclamelor pe site raman insa forumurile de webmasteri, gen DigitalPoint.