Managementul Reputatiei

Postat de Florin in Marketing, Optimizare. Nici un comentariu »

Multe firme vor avea la un moment dat aceasta problema: la o cautare pe Google pentru numele firmei vor vedea rezultate negative, uneori chiar sub propriul site. Ce putem face pentru a rezolva aceasta problema?

Avem trei metode la dispozitie pentru a ne “descotorosi” de rezultate:

1. Daca paginile respective au fost create de un client nemultumit, cel mai usor din punct de vedere financiar este sa indrepti situatia. Produsul/serviciul nu a fost la inaltimea asteptarilor? Niste scuze pot face minuni, iar returnarea banilor sau un nou produs maresc sansele ca pagina sa fie data jos de clientul nemultumit.

2. “Clientul nemultumit” este de fapt competitia. Aici sunt foarte putine sanse sa demonstrezi ca de fapt este vorba despre competitie si chiar daca reusesti, acestia probabil nu vor renunta la aceste tactici decat daca se ajunge la judecata. Avem doua optiuni:

a. Incercam sa impingem rezultatele negative pe pagina a doua, sau chiar mai jos, prin crearea unor pagini cu informatii pozitive pe diferite site-uri care beneficiaza de increderea Google si au o prezenta online semnificativa. De obicei asta este de ajuns, dar uneori chiar si aceste pagini trebuiesc optimizate.

b. Putem incerca eliminarea paginilor jignitoare prin contactarea administratorilor site-urilor sau a companiei de hosting. Folosirea optimizarii blackhat in acest scop este de asemenea o optiune, dar este foarte posibil sa fie ilegal (nu sunt avocat, daca vrei sa faci asta ar fi bine sa discuti cu unul).

Din pacate, costurile unei campanii de management al reputatiei este uneori chiar mai scump decat o campanie de optimizare asa ca multe firme pur si simplu nu iau nici o masura in aceasta directie.

Intr-un post viitor voi discuta mai pe larg punctele 2a si 2b.