Optimizare pentru clienti sau pe cont propriu?

Postat de Florin in Optimizare. Nici un comentariu »

Un comentariu pe care il aud foarte des, poate chiar prea des, este ca daca un optimizator ar fi foarte bun nu ar face seo pentru clienti, ci doar pentru site-urile proprii.

Intr-un fel inteleg acest punct de vedere, chiar daca nu sunt de acord 100%. Eu am inceput sa fac optimizare pentru ca nu voiam sa fiu angajat intr-o firma unde, cum stiu foarte multi, chiar daca faci o treaba buna nu castigi si nu esti apreciat niciodata cu adevarat.

Cand esti pe cont propriu nu esti limitat decat de preturile pe care le ceri pentru serviciile tale si, desigur, de calitatea serviciilor respective (nimeni nu va continua sa plateasca daca nu ai performante pe masura).

Totusi sa revenim la subiectul principal: de ce un seo nu are site-uri pe care sa se bazeze complet pentru venituri, fara sa preia clienti? Simplu:

Un optimizator este de multe ori specializat doar in optimizare! De multe ori un seo are cunostinte de baza in webdesign, programare si poate experienta in alte cateva domenii, cel mai probabil pasiuni/hobbies, dar foarte rar profesionistii sunt profesionisti in mai mult de un singur domeniu.

Este mult mai usor sa faci optimizare pentru un site care deja are un business profitabil in spate decat sa pornesti intr-un domeniu despre care stii foarte putine si sa speri ca va fi profitabil in cine stie cat timp.

Din punctul meu de vedere cel mai bine este sa alegi o cale de mijloc. In felul acesta iti permiti sa iti asumi anumite riscuri fara sa iti fie frica sa iti perzi chiar toate veniturile.

Desi imi place foarte mult optimizarea am inceput sa ii vad si punctele slabe, cel putin privind monetizarea. Dar despre asta in alt post…