Publicitate Online

Publicitatea online foloseste Internetul pentru a atrage clienti si pentru a-si transmite mesajele comerciale. Publicitatea online este diferita fata de alte modalitati de publicitate deoarece tinta este foarte bine definita si atinsa prin asezarea in rezultatele motoarelor de cautare sau in website-uri, clientii interactionand astfel personal si direct.

Publicitatea online este cel mai eficient mediu de transmitere a mesajelor publicitare, avand astfel o rata de raspuns mult mai mare decat campaniile de publicitate traditionale, cu un cost mult mai mic. Cand clientul da un click pe reclama acesta este dus imediat pe site-ul organizatiei si poate cumpara sau accesa informatii instant.

Tipuri de publicitate online:

1. Publicitate in motoarele de cautare – 50% din cheltuielile din publicitatea online in anul trecut. Aici este vorba despre optimizarea pentru motoarele de cautare (SEO) si reclamele pay per click (PPC). Cei mai mari “jucatori” in acest camp sunt Google, Yahoo si MSN. Mai sunt si alte optiuni mai mici, dar de obicei, pentru cele mai bune rezultate, apelati la marile companii.

2. Publicitatea pe site-uri – 21% din costul total al publicitatii online. Publicitatea prin bannere sau reclame contextuale inca este foarte raspandita. Aveti posibilitatea de a inchiria spatiu pe un website, plata fiind de obicei negociata la o anumita suma per 1000 de impresii (CPM).

Avand in vedere succesul optimizarii pentru motoarele de cautare si a reclamei pay per click publicitatea CPM este considerata un pic riscanta, desi in cazul site-urilor cu vizitatori de inalta calitate (posibili clienti) de multe ori puteti obtine rezultate extrem de bune.

3. Anunturi online – 17% din costul publicitatii online in anul trecut, adica putin peste 4 miliarde USD. Deci data viitoare cand spuneti marketerilor ca anunturile online sunt sub “nivelul” dumneavoastra ar fi bine sa va mai ganditi. Desi vizitatorii nu sunt directionati catre site-ul dumneavoastra anunturile online sunt foarte eficiente, mai ales avand in vedere ca acestea ocupa o treime din bugetul publicitatii in motoarele de cautare.

4. Generarea de clienti/initiative – la peste 1,4 miliarde USD aceasta parte a publicitatii online este de 6%. Pentru advertiser acest model de publicitate este reprezentarea perfecta a targetarii clientilor pe internet: advertiserul plateste doar cand pe site-ul acestuia este trimis un client care cumpara.

5. Reclame media – cu o cifra de un miliard USD acopera 4% din piata de advertising online. Reclamele media se refera la integrarea reclamelor in video-uri, acest aspect ajutand la cresterea conversiunilor. Nu este de mirare ca Google a cumparat YouTube pentru 1,5 miliarde USD.

6. Email – desi acopera doar 2% din piata de publicitate online trebuie sa va dati seama ca 500 de milioane USD este totusi o cifra destul de mare. Desi suntem impotriva spamului pe email nu poate fi negat ca acesta este extrem de profitabil!

Potrivit mai multor surse din cercetarea de marketing motoarele de cautare sunt cel mai bun mod de a aduce clienti pe site-ul dumneavoastra. In plus, vizitatorii care ajung pe site-ul dumneavoastra prin rezultatele motoarelor de cautare cumpara de obicei de 5 ori mai des decat cei care sunt adusi prin intermediul altor reclame gen banner.

Reteta succesului dumneavoastra poate fi atinsa doar prin pozitionarea in primele locuri ale motoarelor de cautare. Cercetatorii de la Universitatea din Pennsylvania au facut urmatoarele descoperiri:

1. 80% din utilizatori viziteaza de obicei doar primele 3 rezultate ale unei cautari.

2. 54% din utilizatori se uita doar pe prima pagina a rezultatelor unei cautari.

3. 19% din utilizatori viziteaza a doua pagina a rezultatelor unei cautari.

4. 10% au vizitat a treia pagina.

Avand in vedere datele de mai sus firma dumneavoastra pur si simplu nu isi permite sa nu fie in prima pagina a motoarelor de cautare!