Tutorial Optimizare

S-ar putea sa fie o surpriza, dar optimizarea paginilor web incepe o data cu conceperea site-ului. Din momentul in care faci prima schita a viitorului site, trebuie sa te gandesti si la optimizarea lui.

Site-ul trebuie sa aiba:

  • usability/user friendliness – site-ul sa fie “prietenos” (adica usor de folosit) pentru vizitator. O regula buna este: nu ar trebui sa dai mai mult de 3 click-uri pentru a ajunge pe orice pagina a site-ului.
  • un cod curat – programarea site-ului trebuie facuta logic, fara cod in exces sau folosirea gresita a acestuia.
  • un target bine definit – este extrem de important sa stii pentru cine construiesti site-ul inainte de a porni la munca.

De asemenea, este de preferat sa eviti folosirea unor elemente care pot pune probleme motoarelor de cautare: pagini facute aproape integral in Flash sau Javascript, site-uri cu frame-uri, link-uri dinamice cu mai mult de 3 variabile. Daca site-ul tau nu se conforma acestor principii, ar fi bine sa incerci integrarea lor.

OK, si acum sa trecem la optimizarea propriu-zisa. Aceasta este compusa din doua parti:

  • optimizarea on-site – aceasta parte include toate procesele care vor fi facute pe site-ul tau, proces asupra caruia ai control total.
  • optimizarea off-site – aceasta este considerata ca fiind partea cea mai dificila si scumpa. Dupa cum spune si numele, acest proces implica toate actiunile luate pe alte site-uri pentru a ridica site-ul tau in rezultatele Google.

Etapele optimizarii on-site:

Optimizarea off-site se refera la un singur lucru – obtinerea de link-uri spre site-ul tau! Desigur, si aici avem mai multi pasi de facut: