Alte metode de optimizare

  • Feed-uri RSS
  • Momeala pentru link-uri (linkbait)
  • Servicii de social bookmarking
  • Reclame in revistele electronice
  • Forum-uri si blog-uri
  • Servicii ping

Feed-uri RSS

Desi feed-urile RSS sunt de obicei folosite de web-useri pentru a fi la curent cu ultimile stiri, sunt foarte multe site-uri care se folosesc de feed-uri pentru a avea continut mereu proaspat. Aceste site-uri (care la prima vedere se pare ca sunt doar niste “lipitori” nefolositoare) vor trimite multi vizitatori, si desigur link-uri inspre site-ul tau!

Majoritatea platformelor de CMS si de blog au optiunea de publicare a feed-urilor pe site, de obicei chiar si in categorii si comentarii. De asemenea feed-urile pot fi customizate, iar aici ajung la un alt punct – la optiunea de formatare a feed-ului selectati ca acesta sa fie doar rezumat (summary) pentru un impact mai mare asupra celor care le citesc.

Momeala pentru link-uri (linkbait)

Momeala pentru link-uri este un concept la fel de vechi ca Internetul (atragerea atentiei si a vizitatorilor), numai ca acum are un nou obiectiv: obtinerea link-urilor. Tot ce trebuie sa faci este sa scrii un articol, sa faci un program, un script, un joc, o imagine – orice ar putea fi interesant si care sa atraga atentia.

Din pacate nu e chiar atat de usor de facut astfel de materiale, dar cei care au reusit au avut succese remaracabile – un exemplu foarte bun este Million Dollar Homepage.

Sa zicem totusi ca ai facut un joc interactiv super, acum trebuie sa il faci cunoscut! Sa trecem deci la urmatorul punct:

Servicii de social bookmarking

Aceste servicii sunt un concept relativ nou, dar care au prins un avant foarte mare. Cine nu a auzit de del.icio.us, de Digg sau de StumbleUpon?

Acestea au mai multe folosinte, dar cel mai important este ca tu iti pastrezi bookmark-urile intr-un loc “public”, unde pot fi vazute si recomandate de altii! Deci pune-te pe scris!

Reclame in revistele electronice

Desi partea aceasta tine mai mult de marketing-ul online, reclamele in revistele electronice (sau ezines) pot avea influenta si asupra optimizarii. Ca sa atraga noi cititori, majoritatea site-urilor isi publica articolele mai vechi pe site, de multe ori pastrand si reclamele cu link-urile respective.

Forum-uri si blog-uri

Promocarea pe forum-uri si blog-uri este bine cunoscuta – problema este ca majoritatea celor care isi promoveaza site-urile o fac fara a respecta regulile webmasteri-lor. Daca pe forum nu sunt permise link-uri in semnatura mai bine nu o faci decat sa iti atragi critici; la fel si cu comentariile in blog-uri – mai bine lasam spam-ul in pace!

Desigur, ajuta si daca promovezi un site interesant in topic-uri si post-uri care sunt on-topic.

Servicii ping

Serviciile de ping sunt specifice blog-urilor, desi au fost integrate si in Sitemele de Management al Continutului (CMS-uri). Cand un post sau articol nou este publicat, serviciile de ping sunt anuntate si publica un link pe site-ul lor catre articolul de pe site-ul tau, de unde va fi preluat de motoarele de cautare.

Un astfel de site care poate da ping-uri mai multor servicii simultan este Pingoat – vei economisi foarte mult timp prin folosirea lui.