Cumparare de link-uri

Link-urile au fost vandute si cumparate de la inceputul Internetului, de cand unele site-uri au inceput sa aiba mai multi vizitatori ca altele – cumpararea de vizitatori si clienti a fost deci o evolutie normala a acestui sistem.

Problema cumpararii link-urilor pentru optimizare a aparut cand Google si celelalte motoare de cautare au inceput sa foloseasca link-urile pentru a determina importanta site-urilor – iar problema s-a marit din ce in ce mai mult.

Avand in vedere ca motoarele de cautare au devenit foarte bune in detectarea retelelor de site-uri care vand link-uri, eu recomand sa cumperi link-uri numai pentru vizitatorii pe care ii pot aduce si nu pentru optimizare sau PageRank. In cazul in care site-ul face parte din o retea de vanzari de link-uri si motoarele de cautare stiu asta site-ul nu va fi penalizat dar link-urile vor fi mult mai putin valoroase din punct de vedere al optimizarii.

Cand esti interesat sa cumperi link-uri text este bine sa verifici traficul site-ului respectiv. Desi nu este un standard foarte bun Alexa ofera informatii asupra traficului unui site, trafic facut de persoanele care au instalate un toolbar Alexa. Cum o mare parte a celor care au acest toolbar sunt webmasteri sau marketeri online, traficul reprezentat de Alexa nu este reprezentativ pentru toata “populatia” internetului.

Desigur, traficul nu ajuta cu nimic daca cele doua pagini (sursa si tinta link-ului) nu au ca target acelasi tip de vizitator, asa ca fa-ti tema inainte sa cumperi trafic de la orice site ar fi (oricat de popular).

De asemenea, unele site-uri ofera informatii despre traficul lor fie pe site-ul propriu fie prin intermediul altor site-uri, gen http://www.trafic.ro/. Daca ai o oferta serioasa majoritatea proprietarilor de site-uri nu te vor ignora; in plus, ei iti vor da detaliile de care ai nevoie.

Un ultim lucru pe care ar trebui sa il stii: nu cumpara niciodata link-uri pe pagini care sunt practic inundate cu link-uri – o astfel de pagina nu iti va aduce nici vizitatori (dintr-o mare de legaturi nimeni nu o va nimeri pe a ta) si nici in optimizare nu te va ajuta (votul pentru pagina ta va fi mult mai putin important, avand in vedere ca acesta se imparte intre atatea site-uri).