In-site linking

Cred ca in primul rand ar trebui sa explic ce inseamna “in-site links” sau “internal links”, pentru cei care nu inteleg: sunt acele link-uri de pe site-ul tau care duc spre alte pagini din acelasi site. De ce sunt aceste link-uri atat de importante?

Aceste link-uri sunt de obicei cele de care conteaza indexarea site-ului in totalitate (sau aproape de 100%) – daca sunt indexate mai multe pagini iti cresc sansele sa obtii rezultate pentru mai multe fraze. De asemenea, link-urile pe care le obtii in mod natural (fara sa le “vanati”) vor fi impartite intre pagina principala si alte cateva pagini, dar nu neaparat spre cele care doresti.

Pe langa beneficiile indexarii si cresterii in rezultatele motoarelor de cautare, o structura interna logica va ajuta vizitatorul sa ajunga la informatia pe care o doreste mai rapid, astfel evitand pleacarea de pe site a unui posibil client!

Tipuri de in-site links, discutate in detaliu mai jos:

Meniul principal:

Este subinteles, fiecare site avand un astfel de meniu. De obicei aici se gasesc paginile (sau categoriile in cazul unui site mai mare) principale, plus link-uri spre pagina principala, o prezentare a site-ului sau companiei (pagina “About Us”) si pagina de contact.

Meniul secundar sau footer:

Acesta contine de obicei cateva (cel mult 5 sau 6) link-uri spre pagini foarte importante, pagini care nu sunt accesibile direct din meniul principal. Pagini spre un produs sau un serviciu principal, un link spre o stire importanta si poate catre harta site-ului – acestea sunt genul de legaturi prezentate in meniul secundar.

O observatie: spre deosebire de meniul secundar, footer-ul este plasat intotdeauna in partea de jos a paginii web.

Link-uri in context:

Probabil cea mai influenta forma a in-site link-urilor, desigur asta daca este folosita cum trebuie. Aceste link-uri sunt plasate in continutul paginilor, a articolelor de pe site – aceasta metoda ne permite sa le folosim intr-un mod foarte natural iar importanta lor este ceva mai crescuta fata de celelalte link-uri.

Un foarte bun exemplu (desi poate cam exagerat uneori) este blog-ul Engadget – in fiecare post veti vedea link-uri spre alte pagini care fac parte tot din site-ul Engadget. De asemenea, textul ancora este relevant pentru pagina tinta.

Harta site-ului (sitemap)

poate fi de 2 feluri:

* Harta in format html.
* Google Sitemap, sau harta in format xml.

1. Harta in format html este o pagina ca oricare alta in care sunt puse link-uri spre toate celelalte pagini. Harta iti da oportunitatea sa folosesti ancorele pentru link-uri cele mai potrivite si de a aranja site-ul pe categorii. In cazul in care site-ul este de dimensiuni mici, se pot folosi si scurte descrieri im dreptul fiecarei pagini.

2. Harta in format xml (sau Google Sitemaps) este o harta speciala pentru motorul de cautare Google. In aceasta sunt specificate paginile care pot fi indexate, intervalul la care sunt modificate si importanta acestora.

Mai multe informatii despre acest tip de harta puteti afla chiar pe site-ul Google la aceasta adresa. Ca sa puteti folosi acest serviciu trebuie sa aveti un cont Gmail sau sa va faceti un cont gratuit pentru Google Sitemaps (direct de pe pagina respectiva).

De asemenea, scriptul facut de Google pentru generarea hartilor poate fi un pic mai complicat de configurat, asa ca va recomand generatorul automat de la www.auditmypc.com (este imaginea albastra din dreapta paginii in care scrie “G Sitemap Generator”).

Cei care folosesc CMS-uri au la dispozitie plugin-uri: generatoare pentru WordPress ver. 2.0, Drupal si Joomla.