Off-site linking

Spre deosebire de legaturile in-site, cele off-site (sau outbound links, cum li se mai spune) sunt link-urile de pe paginile site-ului tau care au ca tinta paginile de pe alt site. Desi multi asa zisi experti obsedati de PageRank vor spune ca tot ce vei reusi prin a pune link-uri spre alte site-uri este sa scazi importanta si PageRank-ul site-ului tau, ceea ce este total neadevarat.

Desigur, un site care are pagini cu prea multe link-uri (mai mult de 100 pe o pagina de marime medie) va parea aproape intotdeauna ca spam. Tocmai din aceasta cauza directoarele au un numar limitat de site-uri prezentate intr-o pagina si desigur, descrierea site-urilor.

Totusi, link-urile off-site au si asemanari cu cele in-site, cea mai importanta fiind pastrarea subiectului paginii. Un link spre o pagina on topic va fi folositoare pentru vizitatorii tai cat si pentru motoarele de cautare, stiind astfel cu ce pagini se asociaza pagina ta si desigur, cum sa fie categorizata.

Este foarte important sa nu pui prea multe link-uri externe spre site-uri fara relevanta sau de calitate proasta – credibilitatea va fi astfel diminuata in ochii vizitatorilor si a motoarelor de cautare. Daca vei dezvolta un site de o buna calitate vei primi si cereri de schimb de link-uri – nu face asta decat daca website-ul respectiv este de o calitate foarte buna.

Si acum, sa vedem si cum gasim pagini externe pentru legaturile noastre:

  • o simpla cautare pe Google, Yahoo sau MSN pentru cuvantul sau fraza cheie pentru care va optimizati pagina dumneavoastra.
  • directoarele importante de pe internet contin de obicei legaturi catre site-uri sau pagini extrem de interesante; cele mai importante directoare ar fi Open Directory, Yahoo Directory, Zeal, Best of the Web.
  • ca o a treia sursa am putea alege blog-urile de specialitate, acestea fiind de obicei cele mai bune surse.

Si la sfarsit, o posibila problema, cel putin pentru vizitatorii tai: daca majoritatea link-urilor din continutul articolelor sunt in-site atunci cele off-site s-ar putea sa creeze confuzie.

O posibila rezolvare ar fi ca link-urile off-site sa fie diferentiate cumva de celelalte: schimbarea culorii link-ului, atasarea unei iconite sau poate specificarea in paranteza a tipului de link. In cazul in care aceste metode nu dau rezultatele scontate, poti pune aceste legaturi in partea de jos a articolului, cu specificatia “Alte resurse” sau ceva in genul acesta.