Optimizarea textului si elementelor vizibile

Din pacate nu pot sa iti spun exact cum sa scrii bine, dar am cateva sugestii:

  • oamenii reactioneaza mult mai bine unei discutii personale si degajate decat unui discurs. Nu uita ca totusi te adresezi unei persoane, iar un astfel de text ajuta intr-un mediu impersonal.
  • fii creativ. Avand in vedere ca incerci sa vinzi un produs, seriviciu sau chiar un punct de vedere trebuie sa fii convingator. Nu folosi aceeasi fraza care este folosita in alte o mie de site-uri, nu vei convinge prea multi clienti si vei da dovada de neprofesionalism.
  • in ultimul rand, dar foarte important: foloseste paragrafele! Nu scrie mai mult de 5-6 randuri fara a lasa un spatiu orizontal intre ele, deoarece cititorul se va “pierde”. Monitorul este mult mai greu de citit decat o carte, asa ca nu strica sa iti ajuti un pic cititorul.

Este foarte important ca o pagina sa fie optimizata pentru o fraza sau cel mult doua, iar acestea sa fie apropiate ca inteles. De exemplu, este mult mai bine ca o pagina sa fie optimizata pentru “mancare pentru pisici” si “dieta pentru pisici”, decat pentru “mancare pentru pisici” si “macare pentru caini”.

Sa explic paragraful de mai sus: mintea umana functioneaza si invata prin asociere, iar primul dintre exemplele anterioare va fi mai usor de inteles, in primul rand pentru ca este vorba despre pisici iar in al doilea rand pentru ca “dieta” si “mancare” sunt apropiate ca inteles.

Ce are de-a face mintea umana cu Google? Ei bine, Google a fost si este programat sa actioneze ca un om, facand alegerea cea mai logica si apoi prezentand-o cautatorului. Tocmai din acest motiv este bine ca textul de pe o anume pagina sa fie bine inchegat din punct de vedere al intelesului.

Ok, acum sa trecem la partea de SEO.

Densitatea cuvintelor cheie:

Unul dintre elementele cele mai importante pentru optimizarea on-page este cuvantul/fraza cheie, si in special densitatea acestuia. Eu recomand o densitate intre 6% si 12% (asta inseamna ca la fiecare 100 de cuvinte, intre 6 si 12 vor fi cuvinte cheie). Cel mai natural ar fi o densitate de 6% pentru fiecare cuvant cheie, dar sunt cazuri in care am folosit cu succes 15% fara a fi banat de catre motoarele de cautare. Totusi, trebuie sa fii atent, altfel textul va fi foarte ciudat cand este citit.

Pozitionarea cuvantului cheie:

Pe langa densitate, este foarte importanta si pozitionarea. Este important ca fraza cheie sa aiba o distributie egala in toata pagina, dar mai ales la inceputul ei. Logica ne spune (zic eu) ca un text in care la inceput, in fiecare paragraf si la sfarsit are un anumit cuvant cheie este despre respectivul cuvant cheie!

Elementele de mark-up (tag-uri):

Pe langa pozitionare, elementele de mark-up pot face o diferenta mare in pozitia pe care o ai in motoarele de cautare. Folosirea heading-urilor, bold, italic si alt-tag-uri este recomandata si importanta.

Heading-urile

Acestea trebuiesc folosite pe fiecare pagina optimizata, dar cu atentie. Nu trebuie sa folositi tag-ul H1 decat o singura data, pe cand H2 si H3 pot fi folosite mult mai liber (foloseste-ti totusi capul, cand apar 5 heading-uri intr-un text de 500 de cuvinte, s-ar putea ca textul sa nu fie prea bine vazut nici de catre vizitatori si nici de motoarele de cautare).

In tag-ul H1 ar trebui sa aveti intotdeauna cuvantul sau fraza cheie plus inca 2 sau 3 cuvinte (e mai bine ca densitatea cuvantului cheie in heading-uri sa fie destul de mare). Pentru subpuncte foloseste H2 si H3 (H4, H5 si H6 sunt prea putin importante, deci nu te stresa cu ele); ca si la H1, e bine sa ai cuvantul cheie primar sau unul secundar, desigur tot cu o densitate mare.

Tag-urile bold si italic

Aceste tag-uri sunt si ele importante, si nu doar pentru optimizare. Daca un vizitator ajunge pe pagina ta (optimizata pentru un anumit cuvant/fraza) este preferabil ca el/ea sa vada cat mai curand cuvantul sau fraza (sau ceva legat de aceste).

In afara de cuvantul cheie, incercati sa bold-uiti si alte cuvinte sau fraze importante pentru textul dumneavoastra. Desigur, ca si cu celelalte tag-uri, nu trebuie sa abuzezi de bold si italic – asta mai ales in cazul tag-ului italic, care nu ar trebui folosit mai mult de 2 ori intr-un text de 500 de cuvinte. In cazul bold, acesta poate fi folosit mai des, dar nu atat de des incat sa creati confuzie (cam de 6-7 ori, nu mai mult).

Alttag-urile

Alttag-urile sunt folosite pentru imagini, ele oferind motoarelor de cautare si vizitatorilor cu deficiente vizuale ce contin imaginile respective. La fel ca si la celelalte tag-uri, alttag-urile nu trebuie sa fie folosite abuziv. Cel mai bine este sa descrieti imaginea prin o propozitie scurta si la obiect, in care sa introduceti si cuvantul cheie.