Schimb de link-uri

Una dintre optiunile in optimizarea off-site este schimbul de link-uri. Eu nu as recomanda acest tip de optimizare pentru ca foarte multi webmasteri scot link-ul catre site-ul tau dupa ceva timp, cand cred ca nu vei observa asta.

O metoda foarte buna de a gasi site-uri pentru schimburi este te uiti de la cine au primit link-uri sau cu cine au facut schimb site-urile competitoare. Asta se poate vedea foarte usor prin cautarea “link:http://www.exemplu.com” pe Yahoo sau Google (Yahoo arata intotdeauna o lista mai completa de legaturi) – desigur, inlocuiti “exemplu.com” cu adresa site-ului competitor.

De obicei cererile de schimburi au foarte putine raspunsuri – daca ai o rata de 5% succes atunci poti fi considerat norocos.

Daca totusi decizi sa folosesti aceasta metoda, ar trebui sa fii atent la urmatoarele:

  • schimburile de legaturi trebuiesc facute intotdeauna intre pagini pe acelasi subiect, neaparat!
  • trebuie sa oferi un motiv foarte bun pentru ca ceilalti webmasteri sa accepte schimbul, acesta fiind de obicei o pagina cu un continut bun sau foarte bun.
  • pe pagina de contact ar trebui sa specifici ca in cazul unei cereri de schimb, cel care face cererea trebuie sa puna intai link-ul si apoi sa ceara schimbul (tine de bun simt aceasta regula).

Cateva sfaturi pentru scrierea unei cereri de schimb de link-uri:

  • descrie pe scurt site-ul tau si cel al partenerului de schimb – e bine sa lasi impresia ca ai vizitat pagina lui si ca nu e un mail trimis automat.
  • spune pe ce pagina ai vrea sa fie link-ul tau si pe ce pagina ai pus link-ul lui si da-i textul ancora pe care sa il foloseasca pentru legatura catre pagina ta.
  • fii respectuos cu partenerul – el iti face o favoare prin acceptarea schimbului; si nu uita, in caz ca esti refuzat, nu trebui sa pornesti un razboi!.